Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/lasy-wroclaw.pl/includes/menu.inc).

Które rasy bydła mięsnego są w Polsce najpopularniejsze?

W Polsce użytkowanych jest aż piętnaście ras bydła mięsnego. W każdym roku grupy czystorasowe są poddawane ocenie. Największy procent populacji przedstawia rasa Limousine. Czy istotnie jest taka dobra, jak większość hodowców uważa i jaka odmiana bydła mięsnego uważana jest jako najlepsza - odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście.




bydło
Author: libera Kodisto
Source: http://www.flickr.com


szczeniak
Author: Carly Lesser & Art Drauglis
Source: http://www.flickr.com


W naszym kraju hodowla bydła mięsnego oraz produkcja żywca wołowego nadal się opiera w znacznej części o krzyżowanie różnorodnych ras mięsnych z mlecznymi. W każdym roku jeszcze większe zaciekawienie budzi pośród hodowców produkcja żywca w oparciu o klasyczne odmiany mięsne, jednak która rasa bydła mięsnego jest najlepsza? Kłopot w Polsce przedstawia relatywnie mała liczba cieląt mięsnych czystorasowych, które wytwórcy byliby w stanie nabyć na naszym rynku. Charoilaise oraz Simental to bydło odpowiednie do krzyżówek z krowami HF. Nie ma co ukrywać, że na krajowym rynku bydła mięsnego w czystej rasie jest bardzo mało. Wedle corocznej oceny wartości bydła ras mięsnych pod koniec 2015 r. odnotowano 1490 sztuk egzemplarzy mięsnych będących pod oceną. Ich liczba od 2008 r. stale wzrasta. Prawie 13000 stanowią krowy odmiany Limousine, 2,3 tysiąca krowy rasy Charolaise oraz około 1000 krowy odmiany Hereford.


Dziwny jest fakt, że w naszym kraju hodowanych jest jedynie 50 sztuk krów rasy Simental o mięsnym charakterze użytkowym.

Zaintrygował Cię nasz tekst? Jeżeli tak, to czytaj też (http://www.petkingdom.pl/szelki-dla-psa) o podobnej dziedzinie na następnej stronie - odnajdziesz ją w linku poniżej.

Na bieżąco wzrasta natomiast ilość Angusów czerwonych i czarnych. Szczególnie niewybredne co do spożycia i jaKości podawanej paszy jest bydło rasy Simental. Warto tu zaznaczyć, że część hodowców stawia nawet na krowy mleczne rasy Simental celem dwukierunkowej produkcji mleka i dobre cielaki mieszańcowe.




Udział genów Simentala mięsnego w krajowej populacji bydła jest duży, przy czym osobników czystej rasy jest niestety relatywnie niewiele. Szkoda, ponieważ ta odmiana ma wyśmienite przyrosty i cechuje się bardzo dobrą zdrowotnością. Matki cechuje bardzo wysoka opiekuńczość i bardzo dobra mleczność.